Jaskó László - építészmérnök, energetikai tanúsító
9023 Győr,
Somogyi B. u. 32.
Tel.: +36(70)372-01-09

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Jaskó Lászlónak hívnak, a győri Széchenyi István Egyetemen végeztem építészmérnökként. Én fogom ezen a honlapon az energetikai tanúsítványok világában kalauzolni. Tartson velem!

 

Az energetikai tanúsítványok elkészítéséhez szükséges jogosultságot a Magyar Mérnöki Kamaránál szereztem /névjegyzékszámom TÉ 08-6720/. Az eddigi munkáim során számos épület tervezésében és kivitelezésében vettem részt, ahol részben tervezőként, műszaki vezetőként és energetikai tanácsadóként is közreműködtem. Tapasztalataim is megerősítettek benne, hogy egy épület energetikai besorolása a funkció és minőség mellett az egyik legfontosabb jellemzője. Kérem, forduljanak hozzám bizalommal.

 


2012. január 1-jétől minden meglévő és új épületre kötelezően ki kell állítani az épület energetikai tanúsítványát. Az alábbiakban fontos információkat olvashat az ingatlan tulajdonosokat érintő kötelezettségekről.
 

Mikor kell energia tanúsítványt készíttetni?
A tanúsítvánnyal kapcsolatos szabályozásokat a 176/2008 kormányrendelet tartalmazza. Energia tanúsítványt meglévő épületekre az alábbi esetekben kötelező kiállítatni:
- az épület vagy lakás ellenérték fejében történő tulajdon átruházásakor, vagyis az ingatlan eladásakor,
- az épület vagy lakás egy évet meghaladó bérbe adása esetén.

Ki készítteti el a tanúsítványt?
A tanúsítványt mindig az ingatlan tulajdonosa készítteti el.

Kivel kell elkészíttetni a tanúsítványt?
Az épület energetikai tanúsítványt csak annak kiállítására feljogosított, a mérnöki kamaráknál nyilvántartott, szakvizsgával rendelkező szakember készítheti el. Bármely más szakember, még ha rendelkezik is a tanúsítással kapcsolatos szakmai ismeretekkel, nem jogosult tanúsítványt kiállítani. Minden esetben célszerű elkérni a tanúsító szakember nyilvántartási számát és azt a Magyar Mérnöki Kamara (www.mmk.hu) vagy a Magyar Építész Kamara (www.mek.hu) honlapján ellenőrizni.

Mi alapján készül el a tanúsítvány?
Az energia tanúsítványt a 7/2006 TNM rendeletben meghatározott (egyszerű, vagy részletes) számítási módszerekkel végzett kalkuláció alapján készíti el a feljogosított tanúsító.
 

Az Ön otthona energiatakarékos?
Energetikai tanúsítványt készítünk ingatlanához!
Szüksége van energiatanúsítványra?
Bővebb információk az energiatanúsítványról
Még infók az energetikaitanúsítványról
Mi az az energetikai tanúsítvány?
Jaskó László
Energetikai szakértő
Megosztás

Jaskó László - Magyar